Новини и съобщения

24 май - Ден на българската просвета и култура

           Първо основно училище "Св. княз Борис I" беше неразделна част от празничното шествие за отбелязване на 24 май - Ден на победилия човешки дух и наредък! Едно запомнящо се преживяване за ученици, учители и родители.

Тенис на маса - тулнир посветен на Празника на Владиславово

Състезание - тенис на маса, посветен на Празника на Владиславово. В турнира първо място завоюва Моника от 6б клас, на второ място е Дария от 6б клас, на трето място е Кремена от 6б  и на четвърто е Цветелина от 6б клас.

Поздравления момичета за победата! Поздравления и за техния учител г-н Рашков.

Рецитал на празника на Владиславово

Ученици от нашето училище поздравиха жителите на Владиславово с рецитал подготвен от г-жа Донка Петрова. Децата се представиха блестящо и достойно представиха нашето училище.

Празникът на Владиславово - 21.05.2022г

 


Учениците от II а клас „Родолюбче‘‘ на  училище IОУ ‘’Свети княз Борис I ‘’ местност Ментеше до  параклис „ Свети Константин и Елена“ поздравиха жителите и гостите на квартал „Владислав Варненчик“ по случай празника на района.

Кмета на района Николай Костадинов специално поздрави учениците и увековечи изпълнението им.

Художествена инициатива „Моята мечта“

 

Художествена инициатива „Моята мечта“

Детските мечти оживяха в пъстри рисунки, за да ни напомнят колко цветен е светът. Ученици от III б клас се включиха в художествената инициатива на издателство КЛЕТ България – „Моята мечта“. Всяко дете разказа за своята мечта и даде образ на своите желания в рисунка. Ентусиазмът и старанието на малките художниците беше награден с грамота и значка „Мечтател“. Мечтателските рисунки ще участват във виртуална изложба.

Щастливи днес, третокласниците пожелават на всички, да вярват в мечтите си!

 

Национална годишна награда „Бисерче вълшебно“ 2022

"Свети във морето

на детските игри

бисерче, което

ни прави по-добри..."

 

За втора поредна година децата от IIIб клас бяха почетно жури  в десетото юбилейно издание на конкурса за детски книги „Бисерче вълшебно“. В продължение на шест месеца те бяха активни читатели и се запознаха с над 40 художествени и нехудожествени заглавия, издадени през 2021 година и отличиха своите любими детски книги.

Лекоатлетическо състезание посветено на 40 годишнината на училището

      На 09.05.2022г. се проведе вътрешноучилищно състезание по лека атлетика ІV - VІІ клас  и баскетболен турнир V - VІІ клас, посветен на 40-годишнината на нашето училище и отбелязване на Деня на Европа.

Състезателите пробягаха разстоянията от 30м и 200м, където най-добре на 30 м се представи при момичетата Моника Георгиева Димитрова (4,05 сек) от VІ б клас, тя беше най-добра и на 200м с резултат 39 сек. При момчетата победител на 30 м беше Даниел Юмеров - 4,07 сек. от VІб, а на 200м - Преслав Илиев - 35,03сек. от VІб клас.

На баскетболния турнир първо място завоюва отборът на VІб клас.

Благодарим на всички състезатели за участието, на г-н Янош Рашков за организацията и на публиката за подкрепата!

 

  

Великден

Сръчните ръце на нашите деца сътвориха украса и боядисаха яйца за големия празник.

Светли християнски празници на всички!

1в                                                    1в                                                         3б

3а                                    3а                                     1а

1а                                           4а                                                                4а

Маратон на четенето

 През месец април се стартира инициативата"Маратон на четенето". Ученици от 1 до 4 клас се включиха в него като посетиха библиотеката в читалището. Разгледаха я и видяха, къде се съхраняват книгите. Четоха откъси от книги, разказваха за приказни герои.

 

Ден на Земята- "Възстановяване на нашата Земя"

      Във връзка с Деня на Земята и 40 /четиридесет/ годишнината от основаването на нашето училище се проведе акция за засаждане на дръвчета в двора на училището инициирана от г-н Росен Германов и г-жа Димитринка Тодорова. Всички класове с помощта на класните си ръководители посадиха дърво за което ще полагат грижи.

Дърветата ще помнят детските ръчички, любовта на децата и детския смях. Всяко от децата остави късче от своето сърце в родното училище.

Ia                                             Iб                                                   Iв

IIa                                                      IIб                                                              IIIa

 

IIIб                                                    IVа                                                    Vб              

    

                         VIa                                                                                                             VIб

Акция за събиране на капачки

 

       Учениците от IОУ „Свети княз Борис I“ с огромно въодушевление се включиха в благотворителната инициатива на Ученическият съвет за събиране на капачки. От месец януари до месец април те събраха 255 кг капачки. С помощта на родители и учители, представители на Ученическият съвет ги предадоха на фондация „Капачки за бъдеще“ по време на акцията им проведена на 16.04.2022г. в град Варна.

 

I място - IIa клас


       II място - IVa клас                       III място - IIIа клас

Благодарим на учениците и техните семейства за участието в благородната акция!

 

Конкурс"Видях доброто"

Конкурс"Видях доброто"

В периода от 21.03.2022г. до 31.03.2022г. в I ОУ "Св. княз Борис I" се проведе конкурс за рисунка на тема: "Видях добро". Мероприятието е включено в плана за работа на Училищния координационен съвет за противодействие на училищния тормоз и насилието за учебната 2021-2022г. Учениците от I   до   VII клас твориха с голям ентусиазъм. Най-добрите творби бяха поместени във фоайето на училището.

   

12 април - Ден на космонавтиката

     На 12 април отбелязваме Денят на космонавтиката. Един паметен ден в историята на човечеството, когато човек наднича извън пределите на Земята. Първият космонавт Юрий Гагарин с космическия кораб "Восток 1" прави една пълна обиколка на Земята за 1час и 48 минути. С тази дата се дава начало на развитието на космонавтиката в световен мащаб.

   Децата винаги проявяват любопитство към Космоса и изразиха този интерес създавайки макети.

Дария-6б                                  Венцислав - 4б              Магдалена, Кремена и Цветелина 6б

 

"Българиада"

Традиционната "Българиада 2022" е вече в историята на 40-годишното училище.
Актовата зала в Първо ОУ "Свети княз Борис първи" събра учениците от първи до седми клас, както и учителите им, на 28 март. Гости на инициативата от плана на училището бяха директорът г-жа Ирина Георгиева и зам. директорите г-жа Първолета Николова и г-жа Даниела Димитрова. Два отбора се състезаваха в три науки: география, история и български език и литература. Отборът "Ерудити" с капитан Георги Подиков от 7 клас и членове Цветелина Петкова от 6 б клас и Денис Стоянов от 5 а клас победиха в надпреварата. Вторият отбор „Интелигенти“ също се представи успешно: капитан бе Габриел Иванов от 7 клас  и членове Кремена  Радева  от 6 б клас и Рая Маринова от 5 б клас. Децата на Първо ОУ са  достойни, талантливи, адаптивни, екипни, с борбен и състезателен дух! Подготвиха ги учителите Мария Маринова, Ваня Тренева и Донка Петрова. Жури с председател Росен Германов и членове Димитринка Тодорова и Траяна Добрева оценяваше отговорите на отборите. Състезанията и конкурсите доказват, че възпитаниците ни са знаещи и можещи!
Първокласници рецитираха стихотворения за България. Седмокласниците: Георги Подиков /Странджата/, Ивайло Рахов,  Виктор Борисов, Петър Петров, Радослав Радев, Хасан Хасан бяха атракцията на изявата в ролята на хъшове. Те поднесоха драматизация на откъс от повестта „Немили-недраги“ на Вазов. Водеща беше г-жа Даниела Овчарова, а сценарият подготви г-жа Донка Петрова. Учениците от 3а клас показаха своя патриотизъм – те изпяха възторжено „Вятър ечи, Балкан стене“ заедно с нашите артисти.
Благодарим  от все сърце за отговорното отношение при подготовката и провеждането на "Българиада 2022" на всички участници в надпреварата! Благодарност отправяме и към родителите за съдействието и затова, че ни подкрепят и са винаги до нас!

 

 

Първа пролет в училище

2а                                                                1в                                                  

 

2б                                                                   3а                   

3а                                                                                          3б

1б                              2а                           4                                  1б

 

 

Национален литературен конкурс "За книжката и мишката"

 

  Дали мишката ще изяде книжката или мишката ще ни води към книжката?

 

     „Вероятно най-пълноценните дни от детството са тези, прекарани с любима книга.” – Ще се вслушам в мъдрите слова на Марсел Пруст и ще продължа да чета книгите от библиотеката и от книжарниците. Ще продължа да държа и мишката, която ще ме води към  едно от любимите ми занимания – четенето  на книги и в електронен вариант! Правете го и вие, това обогатява, доизгражда личността! Приятно четене! – Ви пожелава Дария, заела призовото трето място в конкурса!

Един ден и аз ще предам любовта към книгите и на моите деца. И докато дойде този момент, ще си разменяме книги с приятелки, ще пожелаваме да ни подаряват книги за четене в електронна версия! А защо чета? Ето и отговора ми чрез мисълта на великият актьор, звезда на световното кино Джон Малкович: „Няма нищо по-висше от четенето. Книгите са главният източник на удоволствие и вдъхновение, по-важни са от театъра, киното или изобразителното изкуство.“ -  Магдалена Каменова Краева, заела второ място в конкурса.

Участници в конкурса още са Цветелина 6б и Йоана 7а клас. Учител: Донка Петрова

 

Празник на природо-математическите дисциплини

   На 07.03.2022г. се проведе състезание по природо-математическите науки, с което поставихме началото на Седмицата, посветена на STEM образованието в училище. Състезанието премина в  четири кръга. Първи кръг -  природни науки, втори кръг - математика, трети кръг - биология и четвърти кръг - игра с публиката. Задачите, включени в кръговете, бяха интересни и много забавни. Участниците и публиката истински се забавляваха. Отборите включваха трима човека от 5,6 и 7 клас:  "Умната сова" - Димитър 5б, Магдалена 6б и Катрин 7а, "Академичното бухалче" - Калоян от 5а, Дария от 6б и Звездомира от 7а и "Дружелюбните делфини" - Християн от 5б, Кристина от 6а и Радослав от 7а. Водеща беше Рая от 5б клас. В помощ на състезанието бяха Моника и Преслав от 6б клас. Организатори на състезението бяха г-жа Д. Ангелова, М. Тодорова, П. Николова, Д. Димитрова и М. Куртева. Оценяването на задачите се осъществяваше от жури в състав: председател г-н Германов и членове г-жа П. Николова и Д. Тодорова. Състезанието бе оспорвано, но най-добре се справиха отбор "Дружелюбните делфини", които завоювоха първо място. Отборите получиха грамоти и награди. Публиката също се включи активно. Най-добри бяха Александра и Мартин Боев от 6б, Антония от 5б, Денис от 5а, Ивайло Рахов от 7а.

 

 

8 март - Ден на жената

    На 8 март малките ученици организирани от своите учители сътвориха малки изненади с пожелания за всички жени в училище -директори,  учители и служители. Този жест на внимание беше много мил и разчувства дамите.

 

 

 

3 март - Освобождението на България

  Децата от IIа и б клас изготвиха табла за празника. Отбелязаха го с кратка програма.

   

 

Баба Марта

     Днес във фоайето на училището бе проведено кратко тържество за посрещане на баба Марта. Децата от първи клас пяха песни, рецитираха стихчета  и пожелаха здраве и късмет на присъстващите. В ролята на баба Марта беше г-жа Маргарита Димитрова класен ръководител на I в клас.

За втора поредна година ДоброТворците от IIIб клас се включват в инициативата "Направи мартенички за най-малките герои" на Фондация „Нашите недоносени деца“. Децата с голямо вълнение и желание изработиха мартеничките, които ще усмихнат хиляди семейства, чиито бебенца посрещат своя първи март в неонатологичните отделения в страната. Сплотени и с любов творим чудеса!

 

  

                                                              1в

 

 

 

2б                                                             3б

3б                                                                       3б

Ден на розовата фланелка

     На 23.02.2022г. се проведе Денят на розовата фланелка.

Учениците от IIIа и VIа клас изработиха от цветна хартия розови фланелки и направиха табло.

Ученици и учители взеха участие в отбелязването на инициативата, обличайки се в розово и отправяйки призив:

"Не на тормоза и насилието в училище! "

 

149 години от обесването на Васил Левски

      Малките ученици от нашето училище почетоха Апостола на свободата с изготвени от тяхните ръчички табла.

    1в                                                   3б                                 3б

 

    2а                                                                                                      2б

Дария 6б                                                                      Магдалена 6б

Урок по литература

 

Те живеят чрез нас!

13 януари, 7 клас, в час по литература. Един различен час, с изненади от ученици към ученици. Темата „Героите живеят чрез нас“ посветихме на признателността към Вазовите герои с принос за нашата свобода.

Изненадата на момчетата – драматизация на откъс от трета глава на повестта „Немили-недраги“. Нашите герои бяха: Габриел /Странджата/, Петър /Мравката/, Виктор Борисов /Хаджият/, Радослав /Димитрото/, Ивайло /Станчо Дерибеят/, Хасан /Македонски/.

„Десет въпроса, десет отговора“ съдържаше забавната викторина на Катрин и Звездомира към класа. Учителката Донка Петрова отправи чрез „Работен лист“ интересни и любознателни задачи, с които седмокласниците обогатиха и затвърдиха наученото върху Вазовата повест.

 Директорът, г-жа Ирина Георгиева, в края на часа връчи заслужени грамоти на всички ученици, с принос за успешната реализация на иновативния урок.


Национален конкурс "Коледна звезда"

     Талантливите деца на Първо ОУ "Свети княз Борис Първи" участваха в  Националния конкурс "Коледна звезда"2 със стихотворение и разкази. Децата заеха призови места: първо място - Йоана от 7а клас, за разказ, две втори места - Магдалена от 6б кл. - за разказ, Дария от 6б кл. - за стихотворение, Кремена от 6б кл. - поощрителна награда, за разказ. Учител по български език и литература - Д. Петрова

   Гордеем се с нашите ученици и техния учител!

   Творбите на децата са поместени в сайта в рубрика "Ученическо творчество 2021/2022".

.

Коледна мисия за добротворство

 

Успешна коледна мисия на добротворците от IIIб клас! Децата с много любов и желание изработиха коледни картички за самотни възрастни хора от село Горнослав. С помощта на фондация “Корнърстоун”, в нощта между 24 и 25 декември, доброволци анонимно ще пуснат картичките в пощенските кутии на всеки един от тези домове. Така на сутринта възрастните хора в селото ще бъдат посрещнати от думите на непознат човек, които да им напомнят, че не са сами и някой мисли за тях.

 

Коледно настроение в училище

      С благодарност към творците, превърнали училището в красив Коледен свят!

Атмосферата в училище е празнична, настроението е в очакване на светлите празници.

   Благодарим ви деца!

 

  

 

 

Благотворителна инициатива

      Учениците от 4а клас се включиха в благотворителна инициатива за изработване на коледни картички за възрастни хора от домове и хосписи в гр. Варна и област.

 

"Добро пожаловать в нашу школу"

                  Учениците от 4а,б клас изучаващи руски език се включиха в проекта ""Добро пожаловать в нашу школу" , като изработиха украса и украсиха училището за предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

 

   

 

13 ноември - Световен ден на добротата

1a                                                       1б                                                                   1в

   

2а                                                                     2а                                                                     2а

2а                                             2а                                                                    2а

  

2а                                                                    2а                                                    2б

2б                                                                   3а                                                    3б

3б                                                 4а                                                                      4а

 

4а                                                                    4а                                                          4а

 4а                                                                       4а                                                       4а

 

4б                                                   5а                                                                        5б

                      Поздровяваме всички участници за прекрасните творби свързани с ДОБРОТО! ДА БЪДЕМ ДОБРИ!

 

 

 

Световен ден на анимацията

                                                                           2а                                                    3б

2б                                                                          3а                                                           1б

    

6б                                                               6б                                                              6б

  

6б                                                              6б                                                          6б

6б                          6б                                                6б                           6б

6б                                                 6б                                                  6б

 

 
WebDev: RGS-bg.com
© Copyright 2009 www.1ou-varna.com · All Rights Reserved