Новини и съобщения

Математици на Първо ОУ Свети княз Борис I

Малките математици на Първо основно училище "Свети княз Борис I" взеха участие в престижни национални и международни математически турнири. Те представиха достойно себе си и училището, като заеха челни места в класирането.

 

 

Тодор Радославов Михайлов- I а  клас  III място- бронзов медал  на международен математически турнир " Математика без граници"- Зима, III място- бронзов медал на международен математически турнир " Математика без граници"- Пролет                                                                                                                                                                                        

Гергана Димитрова Димитрова- 1 б клас  I място- златен медал на национално "Коледно математическо състезание",  II място- сребърен медал на национално състезание "Преглед на математическите знания 2023г.",  II място- сребърен медал на  международен математически турнир " Математика без граници"- Есен,  II място- сребърен медал на международен математически турнир " Математика без граници"- Пролет,  III място- бронзов медал на международен математически турнир " Математика без граници"- Зима                                                                                           

Дария Георгиева Маринова- I б клас  II място- сребърен медал на  международен математически турнир " Математика без граници"- Есен,  II място- сребърен медал на международен математически турнир " Математика без граници"- Пролет,  III място- бронзов медал на международен математически турнир " Математика без граници"- Зима                                                                                                                                                                 

Радослав Радославов Михайлов-  II място- сребърен медал на международен математически турнир " Математика без граници"- Пролет,  II място- бронзов медал на международен математически турнир " Математика без граници"- Зима, III място- бронзов медал на национално състезание "Преглед на математическите знания 2023г."

По случай 24 май

По случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, учениците от II б клас се присъединиха към кампанията на Института за български език към Българската академия на науките „Написаното остава. Пиши правилно!“конкурс за диктовки. Второкласниците направиха кратка диктовка (откъс от интервю с писателката Здравка Евтимова), не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура. За децата беше интересно и вълнуващо. Стараха се много и останаха изключително доволни от резултата.

 

 

Празник Владиславово 3а клас

Гордеем се с учениците от 3а клас на I ОУ "Свети княз Борис I", които се представиха достойно на празника на Владиславово, като поздравиха присъстващите с театрална постановка. Модерен прочит на приказката "Тримата братя и златната ябълка"!

 

 

 

 

Празник на Владиславово

Днес ученици от 1-ви до 7-ми клас от "I ОУ "Свети княз Борис I" участваха в програмата по случай празника на Владиславово ,,Заедно в ритъма на музиката!. Децата се представиха отлично, за което им благодарим!
Поздравления за господин Каракашев - техният хореограф!

 

Първо място в Израел - Популярна музика: Поп и джаз

Гордеем се с наша ученичка от I ОУ "Свети княз Борис I" гр. Варна. Дария Петрова - 3 а клас, която спечели първо място в конкурса "Популяран музика" - Поп и джаз в гр. Бат Ям, Израел, а сестрай Крисия Петрова - бъдеща наша първокласничка спечели второ място!

 

 

Атрактивен урок с висок професионализъм!

Един запомнящ се час, атрактивен урок с висок професионализъм!

Интердисциплинарен урок в Първо ОУ. Мястото е интерактивният кабинет, действащите лица - М. Димитрова и К. Кирякова и учениците от втори б и в клас. На урока присъстваха колеги от начален и прогимназиален етап. Чрез примамливата тема "Сладоледът" двете учителки увлякоха второкласниците да покажат четивната си техника, да проверят уменията си за правопис и самопроверка, да изяснят непознатите думи с труден правопис. Учениците се превъплътиха в ролята на продавачи на сладолед - справиха се със задачата да изчислят себестойността на сладоледа. Разпознаха мириса на ванилията и какаото, звука при счупване на бисквитата за украса. Направиха изводи във връзка със сетивните си умения. Приложиха знанията си за работно време и почивни дни. Те получиха предложение за проект "Сладоледена къща", която да изработят от избрани различни материали! В света на полезното, любопитното и забавното е увлекателно и за децата, и за учителите!

 

 

Книготърсачите

В месеца посветен на книгите и насърчаване на детското четене, учениците от читателски клуб „Книготърсачите“ – II б клас гласуваха за любима детска книга и станаха част от почетното жури в наградата "Бисерче вълшебно" 2023.  В продължение на няколко месеца, те бяха активни читатели и се докоснаха до над 30 художествени и нехудожествени заглавия, издадени през 2022 година. В поредица от вълнуващи онлайн срещи, се запозанаха с детките писатели Таня Петкова ("Виждам те" и "Истории от Космоса" - в Бисерче 2023), Мария Донева ("Мишките отиват на опера" - в Бисерче 2023) и Юлия Спиридонова ("Ножицата" и "Сянката на щуреца" - в Бисерче 2023). Четоха, мечтаха, фантазираха, твориха и експериментираха. Вече са по-смели и уверени, вдъхновени и много щастливи.

 

 

   
   

 

 

Ден на земята

Послучай  Деня на земята - 22.04.23 год., Калоян  Тодоров от трети,,б" клас се представи с невероятен проект.

Националната седмица на книгата

За учениците от Първо ОУ "Свети княз Борис Първи" книгите са на почит. В рамките на Националната седмица на книгата в училище проведохме Маратон на четенето 2023. По- големите ученици от 6а и 7б клас поднесоха изненада на своите по-малки приятели от 2в клас като им гостуваха с любими книги в ръце. Те прочетоха откъси от книгите, които препрочитат с желание. Малките ученици показаха, че и те умеят да четат и за тях книгите са ценни приятели.

В 6а,б и в 7б клас всички ученици отговориха на въпросите от проведената анкета: За теб четенето на книги е...? Какви книги четеш? С какво те обогатяват? Най- четящите споделиха кои книги биха препрочели и защо да  ги прочетат и други. За тях книгите са: Прозорец, врата към различни светове! Учат в ценности, обогатяват човека с опит и мъдрост.

Да се научат учениците да четат е важно, да се научат да четат с разбиране - е и полезно! Заедно стигнахме до ценни изводи, коментирайки цитираните мисли: "Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря." - Андре Мороа


"Къща без книги е като стая без прозорци." - Хайнрих Ман


Да четеш хубава книга е едно от най-приятните и полезни занимания за нас!
Донка Петрова, учител по БЕЛ

 

 

 

Лазаровден

На Лазаровден, в местността Ментеше до аязмото на Свети Константин и Елена учениците от I ОУ "Свети княз Борис I" взеха участие в засаждането на дръвчета.

Украса за Великден

Учениците от 3 а клас на I ОУ "Свети княз Борис I" подготвиха великденска украса за семейната трапеза по празниците!

 

 
 

 

Общински ученически игри

Достойно представяне на учениците от 5 - 7 клас, момчета и момичета от I ОУ "Свети княз Борис I" - гр. Варна, в Общинските ученически игри 2023г. Участниците получиха сребърни медали и грамоти.

 

Списък на учениците участващи в Общинските ученически игри
момичета
Списък на учениците участващи в Общинските ученически игри
момчета

1. Даная Билева - 7б клас

2. Дария Джорабчи - 7б клас

3. Кремена Радева - 7б клас

4. Моника Димитрова - 7б клас

5. Ивета василева - 6б кклас

6. Никол Стилянова - 6б клас

7. Патрисия Георгиева - 6б клас

8. Кристина Иванова - 7а клас

1. Пламен Стойчев - 6б клас

2. Николай Тодоров - 6б клас

3. Християн Василев - 6б клас

4. Александър Николов - 7б клас

5. Даниел Юмеров - 7б клас

6. Преслав Илиев - 7б клас

7. Венцислав Рахов - 6а клас

8. Калоян Костадинов - 6а клас

9. Божидар Димитров - 5а клас


 

   
   
   
   
   

 

Заедно в изкуството и спорта

Учениците от I ОУ "Свети княз Борис I" взеха участие в междуучилищна среща по национална програма "Заедно в изкуството и спорта".

 

   
   
   
   
   
   
   

 

 

Спортен полуден

31-ви март 2023 г. бе обявен за спортен полуден за учениците от I ОУ " Свети кназ Борис I".
Целта на празника е децата да се забавляват, чрез спот и спортни игри.
Благодарени е на спортният комплекс МСК Владислав Варненчик - ОП "Спорт за всички", който е в близост до училището използвахме всички площадки и залата на спортния център.

 

Българиада

Ученици със състезателен дух, креативни и талантливи,  знаещи, можещи, подготвящи се за конкурентна среда! Деца лъчезарни и благодарствено настроени! Това са децата на Първо ОУ"Свети княз Борис I". Поредното традиционно голямо общоучилищно състезание се проведе на 29 март в актовата зала на училището. Учениците показаха знания по български  език и литература, история и география. Потопихме се в света на любознателното, забавното и полезното! Калоян Костадинов беше капитан на отбора на интелигентите - членове са Рая и Иванина от 6б, Иван от 5б , а Александра Вичева капитан на ерудитите,  Барбара 6а, Патрисия 6б, Габриела 5 а - членове на отбора. Когато учениците показват знания, ние учителите Донка Петрова, Ваня Тренева и Мария Маринова, които ги подготвихме,  можем само да им благодарим!


Началото на състезанието поставиха патриотите от 6а Георги, Денис и Венцислав. Кремена, Дария и Александра рецитираха откъси от Вазови творби.  Ивона  представи своя красив текст за нашия морски град Варна. "Веселите момичета" от 6 клас украсиха празника с песните "Училище любимо наше" и "Хубава си, моя горо". Изненадата на празника  бяха Стефани, Памела  и Габриела от пети клас. Те представиха откъси от Ботевата балада "Хаджи Димитър" на три езика: български, руски и английски. Благодарности отправяме към нашето жури с председател г-н Росен Германов и членове Валентина Иванова и Димитринка Тодорова за обективността, както и на водещата г-жа Даниела Овчарова.

   
     
     
     
     
     
     

 

Златен медал за Гергана Димитрова

Гергана Димитрова със златния медал от Коледното математическо състезание.  

 

   

 

3-а клас в Ден на европейските автори

Днес на 27.03.2023 г. за първа година във Варна се отбеляза Ден на европейските автори. Учениците от I ОУ "Свети княз Борис I", 3-а клас, водени от г-жа Тонева се присъединиха към средношколни отдел на регионална библиотека "Пенчо Славейков". Те се срещнаха с Варненската поетеса Екатерина Монева и прочетоха откъси от нейната детска книга „Лори“. Децата бяха бурно аплодирани за драматизацията на третокласниците, като специален поздрав към поетесата.

 

 

 

Седмица на природоматематическите науки

Изминалите учебни дни в I-во ОУ „Свети княз Борс I“ бяха белязани от природонаучните технологии и науки. Не зная колко от хората разбират, че високите технологии, белязали съвремието ни, са по своята същност свързани, като не отричаме, че в основата е математиката, логическото мислене и творчеството.

При нас всичко започна с един бинарен урок по математика и информационни технологии. Прилагането на математическите умения е интелектуално приключение, изискващо въображение, съобразителност, логическо мислене, последователност и критичност. В този урок показахме нагледно прилагането на математиката в живота.

Продължихме с проекти от уроци по Човек и природа за стомана, реализирани в презентации от знания по информационни технологии.

С желание да мотивираме децата от 4 клас и да ги ангажираме към науката и нейният чуден свят подготвихме една лабораторна демонстрация по физика и химия. Учениците от пети, шести и седми клас на I-во ОУ „Свети княз Борс I“ демонстрираха нагледно физични и химични процеси, които се случват в света около нас. Показаха ни, че като природна наука химията изучава състава, структурата и свойствата на веществата (химичните елементи и техните съединения), както и превръщането на едни вещества в други в хода на различни химични реакции. Физиката е естествена наука, която изучава законите на движението и на термодинамиката. Тя има за цел изучаването на широк спектър от предмети и явления от всички възможни мащаби: от елементарните частици до най-големите звездни купове.

Приказката физика и химия - експериментално представление, което впечатли малките ни последователи от четвъртите класове!

       
       
       
       
       
       
       
       

 

       

 

Тодор Михайлов от 1а клас

Тодор Радославов Михайлов от 1а клас извоюва бронзов медал от Национално състезание "Математика без граници" /зимен кръг/

 

Чиста природна среда

Имаме си славни природолюбители в класа! Похвала за: Сибел, Барбара, Ивона, Милен, Ридван, Бекир, Венци, Калоян, Георги, Константин, Върбан, Тома, Драго. Стореното от тях е част от призива за "Чиста природна среда"!

 

 

Наша гордост!

Наша гордост!
Имаме Балкански шампион- Тодор Папазов от 2а клас! ПЪРВО МЯСТО категория Мъже 8-9 години 35-40кг на 9ТО БАЛКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО КИОКУШИН КАРАТЕ, проведено на 19.03.2023г.

 

     

8-ми март

Проект на децата от 3а клас
Честит празник 8-ми март.

 

 

Награди грамоти по БЕЛ

Дългоочакваните награди от един невероятен национален конкурс са при нас! По тържествен начин те бяха връчени от директора на училището в присъствието на всички учители. Мястото е учителската стая, денят - 1 март! Грамоти получиха: Цветелина от 7б клас, Венцислав от 5б клас - първо място, Дария, Кремена и Магдалена - получиха символа на конкурса Коледна звезда и грамоти за заето второ място, Преслав от 7б - второ място,  Рая от 6б и Ивона от 6 а - Коледна звезда и грамоти за заето трето място, Барбара от 6а, Габрияна от 6б - трето място, Патрисия 6б - поощрение, Сибел 6 а и Стефани 5а - отлично представяне в конкурса. Нека се множат талантливите деца на Първо ОУ"Свети княз Борис Първи"! "Коледна звезда" 2023 ни очаква!

I ОУ "Свети княз Борис I и 3-ти март!

3-ти март 1878 – денят на освобождението на България. Започва отново Българското летоброене. Една земя се слави по народа, един народ – по своите деца.

Силни думи подготвиха децата от 3“а“ клас,
силни думи излизащи от устата на деца.
Силни думи на деца, защото те са ученици от I ОУ „ Свети княз Борис I“, квартал Владислав Варненчик.

Присъстващите съграждани и гости на паметника на загиналите руски войни за освобождението на България аплодираха децата, които са законно признати наследници, учещи и възпитавани в дух на родолюбие.

 

       

 

 

Футбол

По националната програма за изкуства и спорт на учениците 3 и 4 клас беше проведено успешно обучението по футбол.

 

Живо изписване

На 02.03 в двора на Първо основно училище "Св. княз Борис I” се състоя живо изписване по повод Националния празник 3-ти март! Благодарим за усилията и организацията от страна на учениците и учителите, взели участие в проекта!

3-ти март!

Горди сме да представим резултатите на общия труд на всички ученици от Първо основно училище "Св. княз Борис I" и на техните класни ръководители! По повод Националния празник на Република България 3-ти март всеки клас изработи табло със символите на свободата и  на достойния подвиг на нашите освободители. Колажите са окачени по стените на всеки от етажите в училището, за да ни напомнят великото дело на знайни и незнайни българи от недалечното минало.
Благодарни сме и на нашия колега и учител - г-н Росен Германов - за тържествения надпис, който посреща всички нас на входа на училището!

 

     

 

Честита Баба Марта

С ентусиазъм и настроение беше изработена мартенска украса за училището в творческата работилничка на нашите сръчни деца.

 

       
     

 

Мартеничка за здраве

Добротворците от II б клас се включиха в Мартеничковата кампания на Фондация „Карин дом“, чиято кауза е да осигури по-добър живот на децата със специални потребности. Децата с много желание и любов изработиха прекрасни мартенички. Постъпленията от кампанията ще бъдат изразходвани за включването на двама нови треньори за плувните сесии и терапия на децата в ерготерапия и физиотерапия.

 

     

 

 

Лъвски скок

В чест на Апостола, Първо основно училище " Св. княз Борис I" организира и проведе "Лъвски скок"!
Учениците от начален и прогимназиален етап се включиха активно в училищното мероприятие. Победителите бяха отличени с награди.

 

       
       

 

 
WebDev: RGS-bg.com
© Copyright 2009 www.1ou-varna.com · All Rights Reserved