Новини и съобщения

Златен медал за Гергана Димитрова

Гергана Димитрова със златния медал от Коледното математическо състезание.  

 

   

 

3-а клас в Ден на европейските автори

Днес на 27.03.2023 г. за първа година във Варна се отбеляза Ден на европейските автори. Учениците от I ОУ "Свети княз Борис I", 3-а клас, водени от г-жа Тонева се присъединиха към средношколни отдел на регионална библиотека "Пенчо Славейков". Те се срещнаха с Варненската поетеса Екатерина Монева и прочетоха откъси от нейната детска книга „Лори“. Децата бяха бурно аплодирани за драматизацията на третокласниците, като специален поздрав към поетесата.

 

 

 

Седмица на природонаучните науки

Изминалите учебни дни в I-во ОУ „Свети княз Борс I“ бяха белязани от природонаучните технологии и науки. Не зная колко от хората разбират, че високите технологии, белязали съвремието ни, са по своята същност свързани, като не отричаме, че в основата е математиката, логическото мислене и творчеството.

При нас всичко започна с един бинарен урок по математика и информационни технологии. Прилагането на математическите умения е интелектуално приключение, изискващо въображение, съобразителност, логическо мислене, последователност и критичност. В този урок показахме нагледно прилагането на математиката в живота.

Продължихме с проекти от уроци по Човек и природа за стомана, реализирани в презентации от знания по информационни технологии.

С желание да мотивираме децата от 4 клас и да ги ангажираме към науката и нейният чуден свят подготвихме една лабораторна демонстрация по физика и химия. Учениците от пети, шести и седми клас на I-во ОУ „Свети княз Борс I“ демонстрираха нагледно физични и химични процеси, които се случват в света около нас. Показаха ни, че като природна наука химията изучава състава, структурата и свойствата на веществата (химичните елементи и техните съединения), както и превръщането на едни вещества в други в хода на различни химични реакции. Физиката е естествена наука, която изучава законите на движението и на термодинамиката. Тя има за цел изучаването на широк спектър от предмети и явления от всички възможни мащаби: от елементарните частици до най-големите звездни купове.

Приказката физика и химия - експериментално представление, което впечатли малките ни последователи от четвъртите класове!

       
       
       
       
       
       
       
       

 

       

 

Тодор Михайлов от 1а клас

Тодор Радославов Михайлов от 1а клас извоюва бронзов медал от Национално състезание "Математика без граници" /зимен кръг/

 

Чиста природна среда

Имаме си славни природолюбители в класа! Похвала за: Сибел, Барбара, Ивона, Милен, Ридван, Бекир, Венци, Калоян, Георги, Константин, Върбан, Тома, Драго. Стореното от тях е част от призива за "Чиста природна среда"!

 

 

Наша гордост!

Наша гордост!
Имаме Балкански шампион- Тодор Папазов от 2а клас! ПЪРВО МЯСТО категория Мъже 8-9 години 35-40кг на 9ТО БАЛКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО КИОКУШИН КАРАТЕ, проведено на 19.03.2023г.

 

     

8-ми март

Проект на децата от 3а клас
Честит празник 8-ми март.

 

 

Награди грамоти по БЕЛ

Дългоочакваните награди от един невероятен национален конкурс са при нас! По тържествен начин те бяха връчени от директора на училището в присъствието на всички учители. Мястото е учителската стая, денят - 1 март! Грамоти получиха: Цветелина от 7б клас, Венцислав от 5б клас - първо място, Дария, Кремена и Магдалена - получиха символа на конкурса Коледна звезда и грамоти за заето второ място, Преслав от 7б - второ място,  Рая от 6б и Ивона от 6 а - Коледна звезда и грамоти за заето трето място, Барбара от 6а, Габрияна от 6б - трето място, Патрисия 6б - поощрение, Сибел 6 а и Стефани 5а - отлично представяне в конкурса. Нека се множат талантливите деца на Първо ОУ"Свети княз Борис Първи"! "Коледна звезда" 2023 ни очаква!

I ОУ "Свети княз Борис I и 3-ти март!

3-ти март 1878 – денят на освобождението на България. Започва отново Българското летоброене. Една земя се слави по народа, един народ – по своите деца.

Силни думи подготвиха децата от 3“а“ клас,
силни думи излизащи от устата на деца.
Силни думи на деца, защото те са ученици от I ОУ „ Свети княз Борис I“, квартал Владислав Варненчик.

Присъстващите съграждани и гости на паметника на загиналите руски войни за освобождението на България аплодираха децата, които са законно признати наследници, учещи и възпитавани в дух на родолюбие.

 

       

 

 

Футбол

По националната програма за изкуства и спорт на учениците 3 и 4 клас беше проведено успешно обучението по футбол.

 

Живо изписване

На 02.03 в двора на Първо основно училище "Св. княз Борис I” се състоя живо изписване по повод Националния празник 3-ти март! Благодарим за усилията и организацията от страна на учениците и учителите, взели участие в проекта!

3-ти март!

Горди сме да представим резултатите на общия труд на всички ученици от Първо основно училище "Св. княз Борис I" и на техните класни ръководители! По повод Националния празник на Република България 3-ти март всеки клас изработи табло със символите на свободата и  на достойния подвиг на нашите освободители. Колажите са окачени по стените на всеки от етажите в училището, за да ни напомнят великото дело на знайни и незнайни българи от недалечното минало.
Благодарни сме и на нашия колега и учител - г-н Росен Германов - за тържествения надпис, който посреща всички нас на входа на училището!

 

     

 

Честита Баба Марта

С ентусиазъм и настроение беше изработена мартенска украса за училището в творческата работилничка на нашите сръчни деца.

 

       
     

 

Мартеничка за здраве

Добротворците от II б клас се включиха в Мартеничковата кампания на Фондация „Карин дом“, чиято кауза е да осигури по-добър живот на децата със специални потребности. Децата с много желание и любов изработиха прекрасни мартенички. Постъпленията от кампанията ще бъдат изразходвани за включването на двама нови треньори за плувните сесии и терапия на децата в ерготерапия и физиотерапия.

 

     

 

 

Лъвски скок

В чест на Апостола, Първо основно училище " Св. княз Борис I" организира и проведе "Лъвски скок"!
Учениците от начален и прогимназиален етап се включиха активно в училищното мероприятие. Победителите бяха отличени с награди.

 

       
       

 

22.02 - ден на розовата тениска

Запомнящо и по изобретателен начин и тази година  отбелязахме 22 февруари в Първо ОУ"Свети княз Борис Първи" - Ден на розовата фланелка! Символ на неприемането на насилието и тормоза! Учениците облякоха розови фланелки, хванаха се за ръце и издигнаха лозунгите: "Тормозът спира тук! Заедно в училище без насилие! Не на агресията! Да на обичта и приятелството!" Защо в розово? Това е цветът на обичта, на сплотеността, съпричастността и взаимната подкрепа.

Оригинални постери, врати, облепени с розови фланелки и червени сърца... Дървото, чиито клони бяха украсени с розовите фланелки на обединението, беше изготвено по инициатива на координационен съвет за противодействие на училищния тормоз и насилие с наслов "Не на тормоза в училище!". То  обединява идеята на всички ученици от всички класове в училище: Защото има как и можем да се противопоставяме на тормоза всеки ден! Това зависи от всички нас всеки ден!

 

 

     

 

 

 

 

По програма за изкуства и спорт

По националната програма за изкуства и спорт на учениците 6 и 7 клас беше проведено успешно обучението по баскетбол и състезанието между 6 и 7 клас, където победител станаха 7 клас.

     
     

 

 

Шествие за отбелязване 150 години от гибелта на Апостола

       На 19.02.2023 г. навършиха 150 г. от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски.

       Учениците от III а клас – клас „Родолюбче“, заедно с техните родители се включиха в общоградското шествие, организирано от Община Варна.

       На паметника на Апостола те поднесоха цветя и се преклониха пред делото му.

150 години от обесването на Васил Левски

   На 18.02.2023г се навършват 150 години от обесването на Васил Левски - Апостола на свободата.

„Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си.“ 

Учениците от нашето училище с помощта на своите учители подготвиха  книжки, табла, стихчета и песни за Апостола.

Поклон пред великия българин!

 

Благотоворителна инициатива на 2б клас

Благотоворителна инициатива на 2 б клас

Добротворците от II б клас се включиха в кампанията на МС-Мога Сам и Plan to Be Generator за подкрепа на хора с диагноза множествена склероза „1000 Жерави“. В знак на съпричастност и материална подкрепа, сръчните ръчички на децата успяха за по-малко от 3 месеца да сгънат 1000 жерава. Фондацията ще има грижата да превърне изящните оригами в красиво пано и да намери осиновители на хартиеното ято. Всички събрани средстава ще се даряват в подкрепа на хора с МС.

 

Национален конкурс "Коледна звезда"

      Нашето училище зае трето място на Националния конкурс "Коледна звезда".

Приключи III-тия Национален конкурс за детско творчество „Коледна звезда“ под патронажа на Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова. Участието на децата от начален етап и прекрасните им творби донесе III –то място на училището в раздел "Моята коледна картичка, сурвакница, украшение". А Александра Стоянова Ангелова от IIа клас е  отличена с първо място в индивидуалното класиране, в същата категория. Всички деца изработили картичка получават диплом за отлично представяне.

 

Олимпиада по астрономия

    Рая Маринова от 6б клас и Дария Добрева от 5б клас се класираха за областния кръг на олимпиадата по астрономия.

Поздравяваме децата и им пожелаваме успех на следващия кръг.

Коледуване

Коледуване

 

    Радост за всички е срещата с учениците от 3а клас с кл.р-л Цветанка Тонева, които отправиха коледни пожелания към своите учители, служители в община Варна, кметство Владиславово и РУО Варна. С коледарски песни и стихове те благословиха идващата Нова година.

 

Успех на Националният литературен конкурс "Коледна звезда"

     Националния конкурс за детско творчество "Коледна Звезда" 2022 донесе най-високото отличие на Цветелина Петкова от 7б клас. Тя получи специалната награда на вицепрезидента на Република България Илиана Йотова - статуетка и грамота. Поощрителната награда е за Венцислав Бориславов от 5б клас. Двете деца бяха сред отличените десет от цяла България, които на живо и на място твориха по поставените теми.

                        Гордеем се с нашите ученици и техния учител г-жа Донка Петрова. Пожелаваме на децата много творчески успехи!

                                              Весела Коледа!


Олимпиада по математика

  След проведената олимпиада по математика - общински кръг, за областния кръг се класира Рая Маринова от 6б клас с учител Маргарита Лалова.

Поздравяваме ученичката и нейният учител за успеха, пожелаваме и отлично представяне на следващия кръг на олимпиадата!

Обучение в управление на безпилотен летателен апарат – ДРОН

Първата в България инициатива за обучение на ученици в управление на безпилотен летателен апарат – ДРОН. Ние сме единственото училище, в което изненадата за учениците е "Коледен полет с дрон".
Гост преподавател - Тодор Димов Коритаров - Капитан III ранг главен асистент д-р инженер.
Всички получиха грамоти.

 

     
     
     
     
     

 

Национален конкурс "Коледна звезда"

 

 Красиви творения, плод на талантливи ученици или Нашата коледна приказка

 

Част от невероятната приказна атмосфера, която създадоха със своите разкази, есета и стихове, са и ученици от нашето училище! 

Сред допуснатите деца до финален етап на националния конкурс „Коледна звезда“ – 2022,  в категория "Моята коледна приказка" са: 

Кремена Радева и Цветелина Петкова от 7 б клас, Ивона Атанасова от 6 а клас и Венцислав Митков от 5 б клас. С техните специално написани за конкурса творби ви честитим празничните дни и Новата 2023 година! Пренесете се на една желана планета -  тази на добруването и чудесата и нека красивото и желаното присъства във вашия свят! Благодарим на: Барбара Миткова, Сибел Недкова, Габрияна Георгиева, Рая Маринова, Патрисия Асенова, Магдалена Краева, Дария Джорабчи, Стефани Петрова за достойното участие!

Красиви творения, плод на сръчните ръце на най- малките в училище,  отпътуваха за конкурса и са неразделна част от каузата "благотворителност". В очакване сме на наградите!

Зад всяко дете, което вярва в себе си, стои учител или родител, който е повярвал пръв!

 

 

 

 

Награди от конкурси в НАОП "Н. Коперник"

   Дария Джорабчи от 7б клас спечели награда, сертификати и плакет за училището за участието си в конкурсите:

"ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО И ПРОГРЕСЪТ" и Седмица на великите пътешествия - 5-9 декември 2022 г..

Благодарим на участниците и на Дария за отличното представяне!

Международно математическо състезание "Математика без граници"

   На международното математическо състезание "Математика без граници" нашите ученици Гергана Димитрова от 1б клас  и Дария Маринова от 2в клас завоюваха сребърни медали.

       Поздравяваме нашите възпитаници за успеха и им пожелаваме да вървят все така нагоре, към върховете на знанията!

Участие в III-тия Национален конкурс за детско творчество „Коледна звезда“.

Учениците от начален етап взеха участие в III-тия Национален конкурс за детско творчество „Коледна звезда“.

С много любов и желание, децата изработиха прекрасни коледни картички. След като бъдат оценени от журито, творбите ще участват в коледен базар, а средствата от него ще бъдат дарени за благотворителна кауза.

 

 

 

 
WebDev: RGS-bg.com
© Copyright 2009 www.1ou-varna.com · All Rights Reserved